E-posta Pazarlama

API Kullanarak Platformlarinizi Nasil Sendpulse ile Entegre Edebilirsiniz

4 minutes

API Kullanarak Platformlarinizi Nasil Sendpulse ile Entegre Edebilirsiniz

API NEDİR?API uygulama programlama arayüzünü temsil etmektedir. Belli bir ortak görevi tamamlanan işlemde uygulamaların etkileşim içerisinde olduğu bir arayüzdür.  API servis ve uygulamalar arasında veri transferi sağlamak amacıyla API (Uygulama Programlama Arayüzü), çok güçlü teknik altyapı gerekmeksizin yalnızca web yazılımcısı değil aynı zamanda uzmanlarında ilgisini çekebilecek hızlı ve hatasız biçimde veri transferini sağlayacak servis ve uygulamalara olanak sağlamaktadır. Farklı sistem formatlarının uyumsuz olabilme endişesine kapılmadan platformların en etkin kombinasyonlarını bulabilme kabiliyetinden dolayı pazarlamacılar API’ya çok minnettarlardır.Bu makalede, SendPulse email servis API nasıl kullanılır kısaca bahsedeceğiz. Aynı zamanda e-posta kampanyası oluşturarak ve onunla ilgili istatistikler elde edebileceğiniz aşama aşama kılavuzu da bu makalede göreceksiniz. Bu yüzden API çeşitli ikon ve butonlarla ortak bir arayüze sahip değildir, aksine arayüzleri uygulamaların kullanıcıları için tasarlanmıştır. API hazırlanmış sınıfların, fonksiyonların, prosedürlerin yapılar ve konstantların bir seti tarafından temsil edilmektedir.Aslında API’yı günlük işlerinizde de kullanabilirsiniz. Bir aplikasyondan diğerine bilgi transferi yaparken ya da otomatik eşleşme sistemlerinde görevleri kurarken… Mesela Online hizmetler, kayıt olmak yerine sosyal medya hesabınızla giriş yapmanızı sağladığında API kullanılır.

API Pazarlamacılara Nasıl Yardım Eder? Pazarlamacılar gerekli bilgileri elde ederken esnek olmalıdırlar. Kural olarak, pazarlamacılar verileri neredeyse hiç bir ortak arayüzü önermeyen çoklu kanallardan elde ederler. Bilgi, bir sistemden diğerine API aracılığıyla transfer olurken, bu arayüzler için pek bir şey fark ettirmez. Önemli olan bu iki sistemin yanıt ve isteklerin ortak parametrelerini ayırt edebilmesidir.  Veri transferini hızlı bir şekilde sağlayan bu yol, hız ve hassasiyet gerektiren görev tanımları için esastır.Pazarlamacıların API’nın faydalarından yararlanarak fikir üretebilmeleri için, hangi verinin o API aracılığıyla mevcut olduğunu ve onu nasıl elde ettiğini ortaya çıkarmalıdır. Bunun için bir web yazılımcısına danışabilirsiniz. Bu şekilde sizin için ilgilenebileceğiniz API’ları kontrol eder ve tümleştirme için mümkün opsiyonları tartışabilirsiniz.

SendPulse API İle Neler Yapabilirsiniz? SendPulse API’yı block listelerin yanı sıra posta listeleri, gönderici listeleri, e-posta kampanyaları  ve şablonların düzenlenmesi için kullanabilirsiniz. Kampanyalardan bilgilenmenin yanı sıra hesap bakiyenizide kontrol edebilirsiniz.Bütün SendPulse API belgelendirmelerini web sayfamızda bulabilirsiniz. Web sayfasında entegrasyonları sağlayan yazılımcılar için tüm gereksinimler mevcuttur.

SendPulse servislerini API aracılığıyla nasıl kullanırsınız. İş akışını örneklerle göstermek için Postman adı verilen bir API deneme aracı kullandık. Bu uygulama Mac, windows ve linux için uygun olup, herhangi bir programlama dil bilgisine gerek duymamaktadır. Bu app başlattaki deneme, belgelendirme ve izleme modlarını çalıştırmaktadır.API ile nasıl bir e-posta kampanyası oluşturabilir ve nasıl istatistikler toplarız bir örnekle göz atalım.

Servisin Yetkilendirilmesi. SendPulse belgelendirmesinde methoda girerek kişisel erişim belirtecini açınız. Bunun için SendPulse hesabınızdaki sizin için belirlenmiş API şifresi ve ID’yı kullanınız.Sendpulse Api ile entegrasyon(Şekil 1- API ID ve şifreyi SendPulse hesap ayarlarından görüntüleyebilirsiniz)Erişim belirtecine ulaşmak için yukarıdaki bilgileri kullanarak bir API isteği gönderin, servis size belirteci ve belirtecin türünü gösterecektir.(Şekil 2- SendPulse’un erişim belirteci ve türünü gösteren yanıtı)Bu belirtece her bir API iseğine giriş yapmak için ihtiyaç duyacaksınız. Belirteç yalnızca bir saat aktif kalmakta daha sonra oturum sonlanmaktadır. Sonrasında yenileme isteyecektir. Bu yüzden 1. adımı tekrar etmelisiniz. Ayrıca güvenlik nedenlerinden dolayı kullanıcılar API ID ve şifre bilgilerini SendPulse hesap ayarlarından değiştirebilirler. Bunu yaptıktan sonra yeni bir erişim belirteci oluşturun.

  1. Bir Adres Defteri Oluşturma(Şekil 3- SendPulse’da API aracılığıylla adres defteri oluşturma)
  2. Adres Defteri Elde EtmeDefterdeki e-posta adresleri ile ilgili detaylı bilgi elde etmek için API metodunu kullanın. Sonraki işlemlerde adres defterleri tanımlayabilmek için ID bilgilerinizi kaydetmenizi tavsiye ederiz. (Şekil 4- SendPulse API e-posta servisinin adres defterleri ID’sine yanıtı)E-posta adresleri, adres defterlerine eklendiğinde, karşı düşen değişkenlerde aynı zamanda transfer edilir. Bu örnekte{{Elvira}} değeri, {{isim}} değişkeni ile birlikte verilmiştir.(Şekil 4- SendPulse API e-posta servisinin adres defterleri ID’sine yanıtı)
  3. Adres Defterlerine E-posta Adreslerini YüklemeE-posta adresleri, adres defterlerine eklendiğinde, karşı düşen değişkenlerde aynı zamanda transfer edilir. Bu örnekte{{Elvira}} değeri, {{isim}} değişkeni ile birlikte verilmiştir.(Şekil 5- API aracılığıyla posta adresine e-posta adreslerini ekleme)
  4. E-posta Şablonu YüklemeHalihazırda bir şablonunuz varsa SendPulse belgelendirmesinden elde ettiğimiz metodu kullanarak servise yükleyebilirsiniz.(Şekil 6- API aracılığıyla SendPluse bir şablon yükleme)Bir kampanya oluşturmadan önce yüklemiş olduğunuz şablonun ID’sini tanımlayınız.(Şekil 7- Yüklenmiş e-posta şablonunun ID’si)Henüz bir şablonunuz yoksa Sendpulse sürükle bırak editörde bir tane oluşturunuz.
  5. Tüm Adres Defterine Gönderilecek Bir Kampanya OluşturmaBir önceki adımda elde ettiğiniz ID değerini kullanarak ‘’templote_id’’ parametresi ile ‘’body’’ parametresini yer değiştirin.(Şekil 8– SendPlus API’daki “Template_id” parametresinin değeri)
  6. Kampanya Üzerinden Bilgi OkumaGönderilmiş kampanyaların durumu hakkında bilgi elde etmek pazarlamacılar açısından önemlidir. Bu yüzden SendPulse API buna olanak sağlar. Aşağıda gösterildiği gibi birbirini takip eden verileri gözlemleyebilirsiniz. Sırasıyla; gönderici adı ve adresi, e-posta konusu ve içeriği, kampanyadaki e-posta sayısı, durumu ve gönderi tarihi…(Şekil 9- SendPulse API e-posta servisinden alınmış bir kampanya hakkında bilgi)Çeşitli API methotları  ile özel bir şablon temelinde bir e-posta kampanyası oluşturduk ve onun üzerindeki bilgileri okuduk.Daha detaylı e-posta istatistiklerini direk olarak SendPulse hesabınızda bulabilirsiniz.
  7. E-Posta Kampanyasının Alıcı Tarafın E-Postasındaki Görünümü Nasıl Olur Bir Kontrol EdelimAşağıdaki resimde gördüğünüz gibi, abonenin ismi başlık kısmında yer almaktadır. Alıcıları adres defterimize eklediğimizde {{Name}} değişkeni başlığa aktarılmıştır.(Şekil 10- SendPulse API aracılığıyla alıcı adres defterlerine eklendiğinde değişkenin değeri direk olarak başlığa aktarılır.)
  8. E-Postaların Bir Dizisini Otomatikleştirilmiş Gönderme SeçeneğiAdım 5’de daha önce yaptığımız gibi, bir şablon ekledikten sonra, bir dizi otomatikleştirme gönderebilirsiniz. Örneğin, tarih dizinini bir başlangıç şartı olarak seçilebilir. Otomatik dizinin ilk elementini tarih ve bir özel teklif içeren e-posta ile birlikte yıl dönümünü ilk komut olarak seçelim.Bu e-posta belirli bir tarihte gönderildikten sonra “send webhook” seçeneği belirmektedir. Böylelikle abonelerin e-posta ile ilgili tutumlarına bağlı olarak, postalama listesindeki aboneler için özel bir değişken otomatik olarak eklenmiş olacaktır. Abonelerin tutumlarından kastımız; isterlerse e-postayı açabilirler, abonelikten çıkabilirler yada spam olarak işaret koyabilirler.(Şekil 11- SendPulse Otomasyon 360 dizi geçişinin bir örneği)Böylelikle, abonelerinizin e-posta tutumları ile ilgili veri transferini kurabilir ve onu sisteminize yollayabilirsiniz. Bu sonuçları, bir sonraki işinizle ilgili müşterilerinizde değerlendirebilirsiniz.Sonuç Olarak Elde EttiklerimizAPI Sistemler arasındaki karmaşık işbirliklerini, ortaklıklarını basitleştirerek anlaşılır hale getirmektedir. Pazarlamacıların işlerini kolaylaştırarak, API sistemlerin işbirliğine izin verdiği için bir kullanıcı, uzun hacimli verileri işlemek zorunda kalmayacaktır. Bu makaleyi web yazılımcılarınıza gösterin ve bir an önce API aracılığıyla projelerinizi SendPulse ile entegre edin.

Yayın tarihi:

26 Kas. 2018

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Ortalama Değerlendirme: 0/5
Toplam Oy Sayısı: 0
Paylaş:
Twitter